noorderlinge
Home » Nieuws » Hulp voor Oekraïne

Hulp voor Oekraïne

18 mrt 2022

De oorlog in de Oekraïne grijpt ons allemaal enorm aan. Het idee dat je vrijheid onder druk komt te staan, is een gedachte die velen van ons niet kennen. En toch gebeurt het op slechts een kleine afstand bij ons vandaan. Machteloosheid is dan een van de dingen die je overvalt; je wilt iets doen maar hoe en wat.

Deze vraag leeft ook bij ons. En toen werden wij benaderd door een zakenrelatie, Marwin Coehoorn, met de vraag of wij hem kunnen helpen.

Marwin staat in contact met twee jonge vrouwelijke gynaecologen uit de stad Damia, in de regio Ivano-Frankivsk in het westen van Oekraïne. Ze werken daar onder hele moeilijke omstandigheden, waarbij de hulpvraag toeneemt en het tekort aan medicijnen en materialen schrijnend wordt.

Er worden gewonde soldaten naar de stad gebracht, maar ook vluchtelingen die gewond zijn geraakt of anderszins medische problemen hebben. Hieronder zijn ook kinderen en (hoog)zwangere vrouwen die op de vlucht zijn.

Het werk is zwaar en veel, maar het gebrek aan medicijnen en materialen maakt het extra moeilijk. Als je weet dat je een patiënt kunt helpen maar dan niet kunnen beschikken over de materialen is voor een arts natuurlijk verschrikkelijk. Er is te kort aan essentiële zaken als verband, hechtmaterialen, pijnstillers, antibiotica et cetera.

In samenwerking met Marwin en Medisch Centrum Leeuwarden vertrekt in het weekend van 19 maart een eerste transport van 4 busjes met medische hulpmiddelen. Ook andere hulpgoederen worden meegestuurd waaronder babyvoeding en slaapzakken. Deze materialen worden naar Sighetu Marmatei in Roemenië gebracht, waar de goederen worden opgehaald door Oekraïense artsen en verder worden verspreid over de verschillende ziekenhuizen in de regio.

Er is al bij een eerder transport met hulpgoederen contact gelegd met belangrijke lokale functionarissen van politie, brandweer en het gemeentehuis zodat de overdracht goed verloopt.
Wellicht vindt u het interessant om te zien hoe dit transport verloopt. Wij zullen zelf een reisverslag publiceren op onze website, maar u kunt binnenkort ook een reportage zien bij Omrop Fryslân. Zij reizen namelijk mee met een cameraploeg.

Misschien leuk om te vermelden is dat 2 van de 4 busjes worden bestuurd door medewerkers van Noorderlinge verzekeraars.

Als het aan ons ligt is dit zeker geen eenmalige actie. Hulp voor de mensen in de Oekraïne is namelijk dringend nodig. Dit kost alleen geld. Wellicht wilt u hiervoor ook een bijdrage leveren. Klik dan hier om alle informatie te zien.

Binnenkort leest u meer!

Team Noorderlinge verzekeraars

Daarom kiest u voor Noorderlinge verzekeraars
  • Sinds 1850
  • De onderlinge verzekeraar
  • Brandspecialist
  • 400 adviseurs